Факультет декоративно-прикладного мистецтва

Виставка премії Андрія Бокотея 2021у Музеї скла

вівторок, 03. 08. 2021
3 серпня у Львові стартує унікальний проєкт – Премія професора Андрія Бокотея для молодих художників-склярів-2021, який не має аналогів в Україні. Цьогоріч конкурс відбувається за підтримки Українського культурного фонду. Подія має на меті підтримати молоде українське скло як винятковий мистецький напрям та популяризувати його на всеукраїнському та міжнародному рівнях.
 
Основні заходи в рамках проєкту:
  • Виставка творів конкурсантів Премії проф. Бокотея 2021: 1 серпня - 30 жовтня, Музей скла у Львові (площа Ринок, 2)
  • Оголошення результатів конкурсу та вручення нагород: 3 вересня, Музей скла у Львові
  • Робота переможців на гутній печі та майстернях кафедри художнього скла ЛНАМ 5-15 вересня.
  • Виставка творів переможців 2018-2021 рр.: 22 вересня - 5 жовтня. Галерея ЛНАМ (вул. Кубійовича,35б)
  • Також передбачені видання альбому з результатами усіх попередніх премій, каталога 2021 р. та спецвипуску часопису “7UA”.
Конкурс на премію проф. А. Бокотея – платформа для творчих дебютів, яка створює конкурентне середовище, дає можливість практичної реалізації, сприяє промоцїї якісного культурного продукту молодої генерації українських художників скла в Україні та світі. Діяльність Премії розпочато 2018 р. як щорічний проєкт в рамках 80-річного ювілею всесвітньо відомого скляра, професора Андрія Бокотея. Станом на сьогодні відбулося три конкурси за участю 49 молодих художників: студентів і випускників мистецьких ЗВО, яким на момент конкурсу не виповнилося 35 років. Переможці 2018 та 2019 рр. в нагороду взяли участь у Міжнародних конференціях художнього скла у м. Нінбо та м. Усі (Китай), а призери 2 і 3 місць отримали грошову винагороду. Роботи всіх лауреатів увійшли в колекцію Чженцзянського музею скла у Нінбо (Китай). Цьогоріч троє переможців отримають у нагороду можливість створення творчих робіт на гутній печі, а створений відеорепортаж буде використано для промоції дебютантів.
У Львові успішно функціонують єдині в Україні Музей скла та кафедра художнього скла Львівської національної академії мистецтв, на базі яких кожні три роки відбувається масштабний захід – Міжнародний симпозіум гутного скла у Львові, що є найтривалішим у світі мистецьким форумом художників-склярів (відбувається безперервно від 1989 р.). У 2019 р. у заході взяли участь понад 50 відомих художників із 26 країн. Також у 2020 р. започатковано щорічний освітній проєкт І Міжнародна резиденція “European Glass Education”. Усі ці заходи скеровані на збереження, підтримку та популяризацію львівської школи художнього скла як унікального мистецького явища в Україні та за її межами.
Партнери проєкту: Музей скла у Львові, Національна академія мистецтв України, Львівська національна академія мистецтв, галерея ЛНАМ, Музей мистецтва Центрально-Східної Європи «Greenwawe» (м. Усі, КНР).
 

Музей скла у Львові

Повернутись назад